Restauracja Belveder

Restauracja Belveder

 

Dlaczego pijemy herbatę z cytryną?

Zacznijmy od kwestii, czy dodanie cytryny do herbaty, złagodzi objawy przeziębienia. Większość z nas odpowie: Tak, ponieważ zawiera witaminę C.

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia dorosły człowiek powinien spożyć ok. 70 mg witaminy C na dobę. Zapotrzebowanie zwiększa się m.in. właśnie w czasie gorączki i osłabienia, dlatego zasadnym jest zwiększenie jej podaży w diecie w okresie choroby. Tym bardziej, iż wiemy, że kwas askorbinowy łagodzi przebieg przeziębienia.

Zdrowotne właściwości herbaty
Czerwona herbata – pogromca tłuszczu
Jak zabijamy witaminy - najczęstsze błędy kulinarne
Jednak wbrew krążącej opinii witamina C nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby w wyziębieniu i zwiększonym wysiłku fizycznym.

Cytrusy nie są najlepszym źródłem witaminy C. Więcej tej witaminy odnajdziemy chociażby w czarnej porzeczce – zapotrzebowanie u człowieka dorosłego pokryje już garść owocu.

Druga sprawa: witamina C jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, dlatego potraktowanie jej wrzątkiem spowoduje znaczne straty. Jeśli zdecydujemy się na dodanie cytryny do herbaty, poczekajmy, aż napar trochę wystygnie.

Zdrowotne właściwości ma również sam napar z herbaty. Jest źródłem witamin, składników mineralnych, polifenoli. Dzięki tym skladnikom pomaga w walce z wirusami, ale również odpręża i poprawia humor.

czy wiesz, że?

Restauracja Belveder

Pszczele produkty zanieczyszczone pestycydami

Ponad dwie trzecie pyłku przynoszonego do ula przez pszczoły-zbieraczki w Europie jest zanieczyszczone koktajlem pestycydów, składającym się w skrajnych przypadkach nawet z 17 różnych substancji - poinformował Greenpeace w czwartek...

Czytaj całość

Specjalności zakładu:

43.00 zł


Polędwica wołowa
Sirloin Beef
18.00 zł


Piersi z kurczaka nadziewane serem feta i szpinakiem
Chicken Breast Stuffed Fete Cheese and Spinach
8.00 zł


Barszcz czerwony na zakwasie z kołdunami
Beetroot Soup with Meat Balls